22 February 2009

Macak Misa Bend Za Svadbe Proslave Zabave, kako organizovati svadbu

KAKO ORGANIZOVATI SVADBU

VAZNI SAVETI - organizacija svadbe i sl.

...Najvažnija stvarkada je u pitanju organizacija svadbe, je da zabava ne počne suviše rano niti suviše kasno..Neki počnu čak u devet pre podne (a bogami i ranije), pa se gosti i muzika toliko izmore, da se izgubi najvažniji cilj okupljanja, a to je da se svi lepo druže i opušteno provedu. Svo to prepodnevno silovanje, dovede do toga da gosti već posle ručka dremaju za stolom, deca su nervozna, a od umora i znoja ni osoblje ni muzika više ne funkcionisu kako treba...
......s druge strane, ako svadba počne jako kasno, tj. oko pet, šest, sedam ili osam sati uveče, dolazite u situaciju da glavno jelo izlazi tek negde u devet, deset sati, a torta tek oko ponoći, što je za starije goste, i one sa malom decom, jako kasno, pa neki počinju da se razilaze i pre torte, što i nije baš prijatno. Razlog što gosti idu ranije kući su i mala deca, bilo da su prisutna ili ne. Treba eto, malo povesti računa o navikama i potrebama starijih ljudi, jer ipak svadba treba da je prijatna svim gostima, a ne samo užem društvu mladenaca.Tako dolazimo do zaključka, da je najbolje i najprirodnije da svadba počne u rano poslepodne, negde izmedju 14 i 15 časova.
...Takodje je bitna stvar, da se gosti ne maltretiraju pre samog veselja, setanjem od kuma do mlade, pa do crkve, pa do matičara, pa nazad do kuće - da se ispoštuju razni običaji za koje niste ni znali da postoje, dok ih neki "bitan gost" nije pre neki dan izmislio i predstavio kao hiljadogodišnju tekovinu pravoslavlaj, itd, itd. Najbolje je da se obavi samo venčanje u crkvi i to u prisustvu uže familije, a ostale pozvati na skup, direktno u restoran gde se održava glavno veselje. Matičara pozvati takodje u restoran, gde su se vec sakupili svi gosti, i tu obaviti gradjansko venčaje.
....Gostima treba diskretno napomenuti da budu tačni pri dolasku u restoran, jer je vrlo ružno kada se sakupljaju satima..ovi koji su stigli ranije, dosadjuju se, muzika nezna šta da svira, jer veselja nema dok svi ne dodju i ne obavi se venčanje.itd..Sve podseća na ono - Uzalud vam trud svirači :)
... Gosti obavezno moraju ući pre mladenaca, koji bi uz lepu najavu ušli pravo pred matičara..
... Vrlo je bitno da predjelo izadje što pre, možda čak i čim gosti počnu da pristižu. Primetili smo da, dok nema predjela, nema ni osmeha, ni raspoloženja, a kad se kasno posluži predjelo, svi gosti (vec jako gladni) istovremeno počnu da jedu, što bas i nije lepa slika :)
... Posle venčanja i čestitanja, mlada baca buket i mladenci bi formalno, trebalo da otvore zabavu jednim plesom po sopstvenom izboru, a zatim kreće zabava.
....Ne treba prvih sat - dva, daviti ni sa kakvim običajima, slikanjima, porudzbinama kod muzike itd..Ali je lepo da u tom periodu neko od domaćina pozdravi goste prigodnim govorom.
... Posle tih uvodnih dva sata pesama i igara, može da krene čorba itd..Mi ćemo za to vreme stišati ozvučenje, i uglavnom svirati stare izvorne ili starogradske pesme.
....Desetak minuta pošto izađe glavno jelo, može da krene slikanje sa mladencima..to je dobar momenat, ali uvek fotografi govore kako to mora biti ranije, jer oni, kao, moraju da stignu da izrade slike u tudjoj radnji itd...(naravno, ovo se ne odnosi na prave profesionalce kao sto su foto Art iz Valjeva, foto Art iz Beograda, foto Kifla iz Beograda, foto Sale iz Arandjelovca, foto Miss iz Novog Sada i mnoge druge koji profesionalno rade svoj posao...Naš savet je da se dobro raspitate u vezi sa tim ) Na dnu strane, pogledajte i komentar jednog profesionalnog fotografa, pa odlučite sami :)
... Dalje treba pustiti atmosferu da ide svojim tokom...muziku ne gnjaviti previše sa narudzbama..a torta bi trebalo da izadje negde do deset, pola jedanaest..
... Trubači su dobra ideja, ali do pola sata...nama to ne smeta, čak nam dobro dodje ta mala pauza da večeramo...a te priče kako nam trubači pokupe pare od gostiju, nemaju veze s mozgom...

...Pri izboru muzike, treba imati u vidu, da su pod br.jedan POUZDANI. Verovatno ste čuli za slučajeve kad se muzika ne pojavi u svadbi ili dodje u okrnjenom sastavu bez pola orkestra, bez pevačice itd..Zato je najbolje birati one koji postoje u istom sastavu više od pet godina ( mi 15!!) Insistirati da:

da imaju ujednačenu i urednu garderobu,
da ne sviraju sa cigaretom u ustima,
da ne piju alkohol,
da nisu preglasni,
da imaju prijatan i taktičan kontakt sa gostima
da se ne štimuju pred gostima,
da su nasmejani,
da su im čiste cipele,
da su obrijani i čisti,
da im zvučnici ne stoje na gajbama i stolovima,
da ne prave svaki čas pauzu,
da poseduju mp3 ili CD player, sa prigodnom muzikom za vreme pauze,
da poseduju rasvetu tj. svetlosne efekte,
da ne trčkaraju za parama od stola do stola,
da ne dozivaju konobare preko mikrofona,
da pravilno i logično redjaju repertoar i da paze da ne padne atmosfera,
da su im svi kablovi ( i strujni i zvučnički) ispravni, tako da nema prekidanja, šustanja i krčanja....
...Imali gi taki na ovaj svet :))

...Često smo imali priliku da vidimo kako fotograf i snimatelj ne snimaju najatraktivnije momente na zabavi..napr. mlada peva sa bendom, mladoženja na stolici a društvo oko njega, mi kleknemo oko mlade a ona sa dairama igra..itd. i .zato skrenite im paznju da takve stvari ne propuštaju!

1 comment:

  1. Anonymous25 June, 2014

    Odlično !!! Bend za svadbe - http://visasila.com

    ReplyDelete

Ostavite komentar